söndag 9 november 2008

Upplevelser, Målgrupper, Miljöer och en och en annan Fritös då och då

Ja! Lite sen som vanligt...men, för att citera en gammal vän: "I en värld av oväsentligheter så vad spelar det för roll om 100 år?"

Så, utan att dra ut på tiden, fördröja, uppehålla, förhala, försinka eller ens hindra mitt skrivande... Take it away: ME!

Jag hade då tänkt mig ett långrandigt men kortfattat utlägg om tre av de, i titel texten för detta inlägg, fyra orden.
Du får en chans på dig att gissa vilket av Upplevelse, Målgrupp, Miljö och Fritös som ska bort...

FEL! Självfallet så ska Fritös bort då det är ett specifikt objekt med en specifik funktion samtidigt som de andra är lite mer obestämda i vilken fysiskt form och funktion de ska uppfattas.

Så, då har vi upplevelse, målgrupp och miljö att diskutera om och jag inser helt plötsligt att jag redan gått för långt för att kalla detta kortfattat! (Författaren krossar ett glas i sin hand av ren ilska...i sina tankar och harklar sedan sig för att fortsätta skriva i denna ödesdigra blogg)

Om man tar sig tid att läsa mina tidigare inlägg så kan man se att jag har definierat upplevelse tidigare (se inlägget innan), då skrev jag att: "
En upplevelse är en händelse som man fick någon form av känsla utav, kan vara både positiv eller negativ."
Vilket fortfarande är gällande definition av ordet, en händelse som orsakade någon form utav sinnesrörelse hos "upplevaren" d.v.s. som det nog ganska självfallet framkommer utav utformningen av ordet är den person som upplever upplevelsen (Författaren funderar på om det ÄR ett legitimt ord och om han skall patentera det om så inte är fallet), för att det nog ska inge en ännu starkare sinnesrörelse så skall helst "upplevaren" vara en del utav målgruppen som upplevelsen är tänkt för.
Sen visst, det finns upplevelser som inte är menade för någon specifik målgrupp men de flesta fabricerade (jag vet, det låter som något negativt men ändå) upplevelserna är riktade mot en specifik målgrupp.
Men varför rikta in sig på en speciell målgrupp? Varför inte rikta sig till alla?
Ganska enkel fråga att svara på, för att ta ett extremt exempel: Vad känns fel med en Iranier som deltar i ett ny-nazist möte?
Iraniern är inte riktigt rätt målgrupp där, inte p.g.a. hans ursprung (jo egentligen det med) men även att målgruppen kanske ska vara ett gäng mentala kalhyggen.
Så nu har jag även vädrat lite politik här och man kan klart utpeka att jag inte är så glad på nationalsocialismen...

Men det är prat för en annan gång, men vi har hursomhelst kommit fram till att vissa upplevelser är gjorda för att rikta sig till en specifik målgrupp, som i mitt skräckexempel ett gemensamt(idiotiskt) intresse, men kan även ligga i att man vill ha just denna målgrupp för att de får en starkare sinnesrörelse utav upplevelsen än vad en "utomstående" skulle gjort.
Kan ju ta ett ganska självklart exempel: Religion!

För en troende kristen så är det nog en så mycket starkare upplevelse att gå på en gudstjänst till skillnad från en ateist som kanske inte ens uppfattar det som en upplevelse.
Nu när vi ändå är inne på symbolviftande och bok-citerande så kan vi ju ta upp en annan sak som är viktigt för vissa religioner men även för upplevelser: Miljö!
Hur ser stereotypen för en kyrka ut? Ganska stor å maffig, stora portar å fina utsmyckningar, gärna någon form utav takmålning också.
Hade man fått samma upplevelse om man hållit gudstjänst i ett litet plåtskjul på någon bakgata?
I don't think so...not at all...

Så för att avsluta,
fullborda, slutföra, avveckla, fullfölja, absolvera, utagera, slutbehandla och avrunda denna uppgift så kan jag säga att utan en miljö så har man ingen plats för upplevelsen att utspelas på, och ju mer relevant och överväldigande den är, ju mer förstärker den upplevelsen.
Och utan målgrupp så...ja...upplevelsen "funkar", men kanske inte lika bra som om den haft en målgrupp och den målgruppen upplever det...

Så för att få till en riktigt bra upplevelse så ska man se till först att det ÄR en bra upplevelse, och sedan att den riktas till rätt målgrupp och att den utspelas i den perfekta miljön för den upplevelsen.

Asp signing off!

Game of the day: Fallout 3/Mirror's Edge-demo
Sound of the day: Tangentklickandet när ja skriver
Event of the day: Äntligen klar med uppgiften! =D
Youtubevideo of the day:

Inga kommentarer: